Trebuie sterilizat animalul neapărat? De ce?
De cele mai multe ori este benefic. Sunt câteva situații în care sterilizarea animalului se impune. La masculii monorhizi sau criptorhizi trebuie realizată sterilizarea pentru că testicolul/lele situat/e în cavitatea abdominală produc mai mult testosteron decât trebuie, de aici rezultând un comportament neadecvat și supărător. În plus, în timp acestea se pot tumoriza. Pentru femele, sterilizarea rezolvă problema sarcinilor nedorite, disconfortul creat de lactațiile nervoase, evident prevenția pentru cancerul mamar și cel mai important endometrita glandulochistică (piometrul).
Au nevoie de tratament dentar pacienții canini și felini?
Cu siguranță și reprezintă o prioritate. Disconfortul determinat de prezența tartrului, halena urât mirositoare, durerea generată de retracțiile gingivale și multe alte situații patologice care apar ca urmare a modului de nutriție fac să fie foarte importantă prezentarea la medicul veterinar pentru o consultație în sfera orală a animalului.
De ce se îngrașă motanul meu?
Pentru că mănâncă mai mult decât necesarul organismului. Marea majoritate a proprietarilor uită cât de importantă este administrarea cu precizie a cantității de hrană, și din dragoste oferă mai multă hrană, și din combinația acestui obicei cu lipsa de activitate rezultă o tendința de îngrășare evidentă.
Dacă are o problemă de sănătate, o poate transmite membrilor familiei?
Anumite probleme da, se pot transmite. Lăsând deoparte bolile infecțioase comune omului și animalelor, sunt o serie întreagă de patologii care se pot transmite de la animalul dumneavoastră la membrii familiei. Putem vorbi aici despre bolile parazitare interne și externe – Larva migrans, Toxocaroza, Ring Worms (Dermatofitozele), uneori Râia, paraziții externi care sunt vehicule pentru Boala Lyme și alte patologii mai puțin întâlnite. De aceea este foarte importantă vizita la medicul veterinar pentru deparazitări profilactice și curative.
Când știu că pot scoate puiul la plimbare?
După asigurarea unei imunități post-vaccinare satisfăcătoare. Vârsta la care se consideră că animalul poate produce suficienți anticorpi pentru a oferi o protecție satisfăcătoare pentru un an de zile este după 16 săptămâni de viață. La această vârstă a cățelului, timusul este capabil să producă anticorpi în număr mare și în toate direcțiile în care se dorește protecția împotriva bolilor virale sau bacteriene. La pisică se consideră că cel mai bine este să se efectueze în primul an de viață trei stimulări vaccinale, ultima stimulare după vârstă de 21 săptămâni a animalului.
Pot oferi animalului hrană gătită în casă?
Da, se poate oferi mâncare de casă animalului dumneavoastră. Trebuie să ne aducem aminte că hrana industrială pentru animalele de companie a fost inventată prin 1960 sub forma unei supe medicamentate, abia după aceea dezvoltându-se rațiile furajere pe care le știm cu toții astăzi. Hrănitul cu mâncare de casă nu este o greșeală, precum nici hrănitul cu hrană industrială nu este o greșeală. Singura greșeală sau obicei alimentar defectuos este hrănitul animalelor în regim mixt, adică și industrial și hrană gătită în același timp. Acest stil de nutriție va duce cu siguranță la apariția multor afecțiuni, unele cu adevărat grave.
De ce sunt unele rase de câini mai greu de dresat?
Rasele de câini sunt diferite. Se cunosc mai mult de 330 de rase de câini. Fiecare rasă are anumite caracteristici și cel mai important au fost create pentru anumite activități. Sunt rase caracterizate de o personalitate foarte puternică, alte rase sunt dominate de o dorință foarte mare de obediență. Rasele mai dificil de dresat sunt acele rase care au o specializare îngustă, care se plictisesc atunci când nu fac ceea ce știu ele să facă. De cele mai multe ori este și greșeala proprietarului care nu știe să citească informațiile pe care le transmite animalul, și de asemenea nu reușesc să transmită semnalele corecte către animal, confuzându-l pe acesta.
Ce câine îmi recomandați?
Cea mai bună abordare atunci când se dorește achiziționarea unui animal de companie este aceea de a avea una sau mai multe discuții cu un “specialist”. Acesta poate fi un medic veterinar, un instructor (dresor), sau un om care are cunoștințe despre psihologia animalelor de companie. La aceste discuții este indicat să participe toți membrii familiei. În funcție de experiența celui familiarizat cu comportamentul animalelor și de profilul familiei în cauză vor apărea recomandări despre ce rasă să fie animalul pe care aceștia îl vor achiziționa.
Pot afla mai multe informații despre câinele meu la Comivet?
În cadrul consultului oferim informații legate de rasă și predispozițiile patologiilor specifice acestora: animalele de talie mică au frecvent patologii dentare și ale articulațiilor genunchiului, cele de talie mare au probleme cu sistemul digestiv, iar pisicile din anumite rase pot avea rinichi polichistic sau hipertrofie cardiacă.
Pot verifica autenticitatea rasei la dumneavoastră?
Sigur, în situațiile dorite, putem verifica folosindu-ne de analize genetice.
Cum pot îmbunătăți alimentația? Mă puteți ajuta?
Alimentația este un factor esențial al stării de sănătate al animalului dumneavoastră de companie; cu ajutorul unui plan nutrițional adecvat vă vom putea îndruma în vederea unei diete echilibrate, în funcție de vârstă, rasă și patologie.
Au nevoie animalele de companie de analize de sânge ca oamenii?
Acestea sunt esențiale atât pentru stabilirea unui diagnostic, cât și pentru a preveni anumite afecțiuni.
Trebuie să-mi spăl eu animăluțul neapărat?
Dacă vorbim despre câini, spălatul se face în funcție de rasa acestora. La rasele de talie mică, manoperele igienice sunt necesare cu o frecvență de 4 – 5 săptămâni, iar rasele de talie mare au o frecvența de igienizare mai redusă. În cazul pisicilor, spălatul se recomandă doar pentru expozițiile de frumusețe sau la nevoie.
Cum pot recompensa animăluțul?
Cea mai bună recompensă pe care o puteți folosi este reprezentată de hrană.
Care e cea mai eficientă metodă de dresaj?
Din punct de vedere al medicului veterinar, dresajul trebuie să fie efectuat de persoane avizate, specializate, iar metoda este stabilită de aceștia în funcție de rasă. Noi credem că dresajul pozitiv asigură cele mai bune rezultate.
Ce fac dacă nu-mi permit intervenția?
În situația în care costurile estimate ale intervenției depășesc bugetul familiei, există posibilitatea achiziționării unui plan de rate la banca partenera sau la banca dumneavoastră.
Trebuie făcut un consult regulat?
Da, consultul regulat reprezintă premisa observării și identificării de timpuriu a afecțiunilor incipiente. Astfel, putem face prevenție, putem urmări continuu evoluția pacientului și putem împiedica apariția unor afecțiuni sau, dacă sunt deja existente, agravarea acestora.
Au nevoie de recuperare după o operație?
Recuperarea este esențială, face parte din procesul de vindecare al pacientului. În funcție de afecțiunea chirurgicală pentru care a fost tratat, oferim programe de recuperare personalizate pentru fiecare pacient în parte. În cadrul cabinetului avem programe pentru : managementul postoperator al rupturii ligamentului cruciat cranial la câine, al herniilor de disc, al fracturilor, al entorselor și luxațiilor , chiar și pentru pacientul geriatric.